Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι ένα χρόνια αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα που προσβάλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις. Αποτελεί την πιο συχνή από τις ρευματικές παθήσεις και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συχνότερα εμφανίζεται μεταξύ 35-55 ετών. Μάλιστα οι γυναίκες κινδυνεύουν 2-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Η νόσος παρουσιάζεται σε κάθε ασθενή με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν σχετικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο, ενώ άλλοι χρόνια εξελισσόμενη. Υπάρχουν ήπιες ή μέτριες μορφές, αλλά και βαριές μορφές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και η βέλτιστη αντιμετώπιση της.
Τα πρώιμα συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Η έναρξη της όμως μπορεί να είναι βαθμιαία ή οξεία. Στη βαθμιαία έναρξη εμφανίζονται συνήθως γενικά συμπτώματα, όπως αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, ανορεξία, απώλεια βάρους, και στη συνέχεια εγκαθίσταται η αρθρίτιδα με τα φαινόμενα της φλεγμονής (πυρετός, ερυθρότητα άρθρωσης, οίδημα). Η οξεία έναρξη της νόσου χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εγκατάσταση της αρθρίτιδας και συχνά συνοδεύεται από πυρετό.
Τα κυριότερα πρώιμα και άλλα συμπτώματα της πάθησης περιγράφονται παρακάτω:
1. Αίσθημα κόπωσης και κακουχίας
Πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, ένα άτομο με ΡΑ είναι πιθανό να αισθανθεί μη ειδικά συμπτώματα όπως η έντονη κούραση και η κακουχία. Η κόπωση ενδέχεται να επηρεάσει τόσο τις καθημερινές του δραστηριότητες όσο και τη ψυχολογία του.
2. Πυρετός
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις ενδέχεται να συνοδεύεται στα πρώιμα στάδια από δεκατική πυρετική κίνηση ενώ σε οξεία αρθρίτιδα από υψηλό πυρετό.
3. Ευαισθησία των αρθρώσεων
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σημάδια. Η ευαισθησία εμφανίζεται στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών και εκδηλώνεται είτε με την πίεση ή και με την κίνηση.
4. Δυσκαμψία
Ένα από το πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που θα κάνει τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είναι η δυσκαμψία, και ιδιαίτερα η πρωινή δυσκαμψία. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του.
5. Πόνος στις αρθρώσεις
Η αρθραλγία, δηλαδή ο πόνος στις αρθρώσεις, μπορεί να εμφανίζεται συνήθως σε περισσότερες από μία αρθρώσεις (πολυαρθρίτιδα) και είναι συμμετρική, εντοπίζεται δηλαδή και στις δύο πλευρές του σώματος. Λιγότερα συχνά συναντιέται σε λίγες αρθρώσεις και σπάνια σε μία μόνο άρθρωση. Πιο συχνά προσβάλλονται οι πηχεοκαρπικές αρθρώσεις, οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και οι αρθρώσεις των ποδιών και ακολουθούν τα γόνατα και οι υπόλοιπες άλλες αρθρώσεις.
6. Απώλεια βάρους
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ενδέχεται να αποτελεί ένα ακόμα πρώιμο σημάδι, το οποίο οφείλεται στη φλεγμονή.
7. Πρησμένες αρθρώσεις
Το οίδημα των αρθρώσεων αποτελεί ένα ακόμα τυπικό σημάδι . Όσο η πάθηση εξελίσσεται τόσο το πρήξιμο γίνεται πιο εμφανές.
8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις επιτρέπει τη ροή περισσότερου αίματος στην πάσχουσα περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μία ελαφρώς κόκκινη απόχρωση.
9. Αυξημένη θερμότητα στις αρθρώσεις
Προκαλείται επίσης από τη φλεγμονή και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της ΡΑ πριν το οίδημα και την ερυθρότητα της άρθρωσης.
10. Οζίδια στο δέρμα
Πρόκειται για ανώδυνα οζίδια που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα των αγκώνων και των χεριών.
11. Περιορισμός στην κίνηση της άρθρωσης
Ενδέχεται να επηρεάσει από τα πρώιμα στάδια της νόσου την κάμψη του καρπού προς τα μπρος και προς τα πίσω.
Συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ιατρό σας για τα πρώιμα συμπτώματα της πάθησης
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ΡΑ θα αυξήσει τις πιθανότητες για την καλύτερα δυνατή εξέλιξη της νόσου. Εάν αναγνωρίσετε τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον ιατρό. Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση την ΡΑ και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της.
Οι μέθοδοι της κρυοθεραπείας και της θερμοθεραπείας μπορούν να ανακουφίσουν φυσικά και αποτελεσματικά τον πόνο στις αρθρώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της ΡΑ, ρωτήστε τον ιατρό σας.
Οι πληροφορίες του άρθρου προορίζονται για τη γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.