Η τενοντίτιδα ώμου αποτελεί μία φλεγμονή στον τένοντα η οποία περιλαμβάνει κακώσεις που εμποδίζουν τη φυσιολογική κινητικότητα του μυ. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, δυσκαμψία και αδυναμία στροφικής κίνησης.
Πώς προκαλείται η τενοντίτιδα ώμου
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία τενοντίδας ώμου. Οι δύο σημαντικότεροι είναι οι παρακάτω:
Ηλικία
Είναι φυσιολογικό με το πέρασμα του χρόνου το σώμα μας να γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς και παθήσεις του μυοσκελετικού. Η τενοντίτιδα ώμου κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε ηλικίες 25-35 ετών. Η ηλικία όμως που τα άτομα είναι πιο ευπαθή στο να παρουσιάσουν τενοντίτιδα ώμου είναι μετά τα 40 τους χρόνια.
Άσκηση
Η έντονη άσκηση και κινητικότητα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της τενοντίτιδας ώμου. Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη είναι μία μυική δραστηριότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που υφίσταται ο αντίστοιχος τένοντας. H παρατεταμένη ανάταση του βραχίονα, η καταπόνηση με έντονη άθληση και η έλλειψη ξεκούρασης επιβαρύνουν τους ώμους.
Τενοντίτιδα ώμου και αντιμετώπιση
Η αρχική αντιμετώπιση για την τενοντίτιδα ώμου είναι η αποχή από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και η ανάπαυση του οργανισμού. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα νιώσετε άμεσα ανακούφιση.
1. Τοποθετήστε παγοκύστη στο σημείο του πόνου
Η τοποθέτηση παγοκύστης THERAPEARL® μειώνει το πρήξιμο, ανακουφίζει από τον πόνο και εμποδίζει την ανάπτυξη του οιδήματος. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.
2. Μείνετε σε ακινησία
Αποφύγετε οποιαδήποτε κίνηση με τον τραυματισμένο ώμο καθώς μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αν συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο.
3. Κάνετε σωστές διατάσεις
Μόλις σταματήσει ο πόνος, θα πρέπει να αυξήσετε την κινητικότητα του ώμου σας κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης. Επίσης, δοκιμάστε να κάνετε και διατάσεις με ελαστικό ιμάντα ακουμπώντας το τραυματισμένο χέρι πίσω από την πλάτη σας και φέρνοντας το άλλο χέρι πίσω από το κεφάλι. Σκοπός είναι να «ενώσετε» τα χέρια σας. Αν δεν έχετε ελαστικό ιμάντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μία πετσέτα.
4. Ξεκουραστείτε
Η ξεκούραση είναι η καλύτερη θεραπεία σε οποιοδήποτε είδος τραυματισμού. Δεν μεταφράζεται μόνο ως χαλάρωση στο σπίτι, αλλά ως «διάλειμμα» από συνήθειες που καταπονούν τον τένοντα. Προσπαθήστε να απέχετε από αθλητικές δραστηριότητες, να μη σηκώνετε πολλά βάρη και να μην κάνετε κινήσεις οι οποίες χρειάζονται παρατεταμένη ανάταση του βραχίονα. Μετά από κάθε άσκηση, μπορείτε να εφαρμόζετε κρυοθεραπεία THERAPEARL® για να χαλαρώνετε τους μύες σας.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την τενοντίτιδα ώμου και την αντιμετώπισή της, καλό είναι να επικοινωνήσετε και με το γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.